top of page

Τηλ: +357-26-939500 | +357-99-632363EmailFacebook | Πάφος, Κύπρος

Δρ. Πέτρος Μαυρομμάτης, MD, FESC

Κέντρο Καρδιολογικής Μέριμνας

PANO_20160903_124512
IMG_20160903_124710
IMG_20160829_182429596_HDR
IMG_20160829_182522713
PANO_20160829_184008
LR4A5637
LR4A5581
LR4A5638

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αποστολή μας είναι η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας μη επεμβατικές μεθόδους για ακριβή διάγνωση, απεικόνιση και παρακολούθηση  καρδιοπαθειών σε ενήλικες και παιδιά.

Παρέχουμε εμπεριστατωμένη διάγνωση και θεραπεία (ή παραπομπή για επεμβατική, καρδιοχειρουργική θεραπεία ή νοσοκομειακή περίθαλψη) των ασθενών,  για όλες τις καρδιοπάθειες:

 • Στεφανιαία νόσος (στηθάγχη, καρδιακό επεισόδιο, κλπ.)

 • Χρόνιες και οξείες αρρυθμίες

 • Βαλβιδοπάθειες (εκ γενετής, ρευματικές ή σχετιζόμενες με την ηλικία)

 • Υπέρταση (διερεύνηση και θεραπεία)

 • Παθήσεις του μυοκαρδίου και του περικαρδίου

 • Παιδιατρική καρδιολογία (διερεύνηση φυσημάτων κλπ.)

 • Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος (σε παιδιά και ενήλικες)

 • Προεγχειρητικός καρδιολογικός έλεγχος πριν  απο  μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις (ορθοπεδικές, γενικής χειρουργικής, κλπ.)

Οι υπηρεσίες μας στηρίζονται στη συνολικά 40χρονη εκπαίδευση και εμπειρία στην εσωτερική παθολογία και καρδιολογία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

 

Έχουμε πρωτοπορήσει σε ειδικούς τομείς της καρδιολογίας και της ηχοκαρδιογραφίας, όπως:

 • Θρομβόλυση στο οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και στη μαζική πνευμονική εμβολή (από το 1987)

 • Διοισοφαγική υπερηχοκαρδιογραφία (από το 1993, πρώτοι παγκύπρια)

 • Δυναμική ηχοκαρδιογραφία - stress echo (από το 1996, πρώτοι παγκύπρια)

 

Μετά από ευδόκιμη συνολική 33χρονη προσφορά στη στη Δημόσια Υγεία (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου από Ιανουαριο 1984) και υπηρετήσας ως ιδρυτικός

διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής από το 2004 μέχρι την αφυπηρετηση του (Αύγουστο 2016), ο Δρ. Πέτρος Μαυρομμάτης συνεχίζει την προσφορά των υπηρεσιών του στο Κέντρο Καρδιολογικής Μέριμνας στην Πάφο.


Ακολουθούν λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες και για τον τρόπο επαφής μαζί μας.

About
STRESS
ECHO
ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟ
ΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ
ECHO
DOPPLER

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Κλινική Εξέταση

Κατά την πρώτη επίσκεψη/εξέταση, καταγράφονται λεπτομερώς το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό για τα προβλήματα υγείας του ασθενούς. Η ενδελεχής διερεύνηση των συμπτωμάτων είναι ουσιαστική για την αρχική εκτίμηση. Επιπλέον, η κλασσική εξέταση (ακρόαση καρδίας και πνευμόνων, ψηλάφηση, κλπ.) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ακριβή διάγνωση και μερικές φορές δεν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

24ωρη - 48ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Με την τεχνική αυτή καταγράφεται ο καρδιακός ρυθμός συνεχώς για μία έως δύο ημέρες με την εφαρμογή ηλεκτροδίων στο στήθος, τα οποία είναι συνδεδεμένα με μία μικρή συσκευή.  Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι καταγραφείσες πληροφορίες  αναλύονται στον υπολογιστή με ειδικούς αλγόριθμους και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες ειδικά για αρρυθμιολογικά επεισόδια.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) αποτελεί την απλούστερη μη επεμβατική τεχνική, η οποία παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδίας σε χρόνο ελάχιστων λεπτών. Η ερμηνεία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μαζι  με το ιστορικό του ασθενούς σε συνάρτηση με τα συμπτώματα και την ηλικία,λαμβάνονται υπόψη σοβαρά για την διάγνωση. Μερικές φορές χρειάζονται επαναλαμβανόμενα ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Όλα τα δεδομένο φυλάσσονται ηλεκτρονικά για μελλοντική αναφορά.

Δοκιμασία (Τεστ) Κόπωσης 

Χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα (κυλιόμενο τάπητα) και συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική καταγραφή και παρακολούθηση, μπορούμε να κοπώσουμε την καρδιά προκειμένου να αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση. Αυτή η τεχνική δινει πληροφορίες για πιθανή υποκείμενη στεφανιαία νόσο. Αποτελεί διαγνωστική εξέταση ρουτίνας για την αρχική τεκμηρίωση ή αποκλεισμό και για την παρακολούθηση των στεφανιαίων ασθενών. Η εξέταση διαρκεί περίπου μισή ώρα και τα δεδομένα φυλάσσονται για μελλοντική σύγκριση.

Διαθωρική υπερηχοκαρδιογραφία

Αυτή η περίτεχνη εξέταση γνωστή επίσης και ως υπέρηχος καρδιάς έχει προκαλέσει δραματική επανάσταση στην καρδιολογική πρακτική κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Ο καρδιακός μυς, οι βαλβίδες και τα μεγάλα αγγεία της καρδιάς απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο ζωντανά εντελώς αναίμακτα. Ακριβείς διαγνώσεις πολυάριθμων καρδιοπαθειών( εκ γενετής ή επίκτητων) μπορούν να γίνουν ταχέως. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εξέταση είναι αναπαράξιμη και επαναλαμβανόμενη οπότε απαιτείται, αφού δεν περιέχει καθόλου ακτινοβολία. Ως εκ τούτου μπορεί να εφαρμοσθεί ακόμα και από την πρώτη ημέρα της ζωής. Επιπλέον, με τον φορητό υπερηχοκαρδιογράφο μπορεί να γίνει η εξέταση και στο κρεβάτι του ασθενούς. Όλα τα δεδομένα (εικόνες, βίντεο) συλλέγονται ηλεκτρονικά και μοιράζονται με τον ασθενή και με άλλους επαγγελματίες υγείας (παραπέμποντα ιατρό). Εξαιτίας της σπουδαιότητας της στην καρδιολογική επιστήμη, η υπερηχοκαρδιογραφία αποτελεί πλέον ξεχωριστή υποειδικότητα της καριδολογίας, αποκαλούμενη “ηχοκαρδιολογία”.

Ηχοκαρδιογραφία κόπωσης μετά από κόπωση σε κυλιόμενο τάπητα

Με την τεχνική αυτή ο ασθενής οδηγείται ταχέως μετά τον τερματισμό της δοκιμασίας κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα στο παρακείμενο εξεταστικό κρεβάτι και λαμβάνονται άμεσα υπερηχοκαρδιογραφικές εικόνες μέσα στα πρώτα 1 έως 2 λεπτά, ενώ ο ασθενής βρίσκεται ακόμα σε ταχυκαρδία. Οι εικόνες αυτές κόπωσης συγκρίνονται με τις εικόνες ηρεμίας που έχουν παρθεί πριν τη δοκιμασία κόπωσης. Η τεχνική αυτή είναι πολύ απαιτητική και προϋποθέτει υψηλό επίπεδο εμπειρίας από πλευράς γιατρού και συμβάλει ουσιαστικά στην αποφυγή ψευδών αποτελεσμάτων που είναι πιθανά στην κλασική δοκιμασία κόπωσης. Τέτοια ψευδή αποτελέσματα παρουσιάζονται συνήθως σε γυναίκες και σε ασθενείς που έχουν ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες εξαρχής, οι οποίες εμποδίζουν την ερμηνεία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος κατά τη διάρκεια της κόπωσης.

Δυναμική ηχοκαρδιογραφία με χορήγηση δοβουταμίνης (stress echo)

 

Υπερηχογράφημα καρδιάς ενώ η καρδιά στρεσάρεται  με φάρμακο αντί του κυλιόμενου τάπητα

Αυτή είναι μία άλλη μη επεμβατική τεχνική για την μελέτη καρδιακών παθήσεων.  Χορηγώντας ενδοφλέβια ένα φάρμακο, την δοβουταμίνη, βάσει ειδικού πρωτοκόλλου, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση σταδιακά, και μελετάται η λειτουργία της καρδιάς με συνεχές υπερηχογράφημα, ηλεκτροκαρδιογραφική καταγραφή και παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών (αρτηριακή πίεση, κορεσμός οξυγόνου). Χρησιμοποιείται κυρίως για ασθενείς με στεφανιαία νόσο (απαφραγμένες αρτηρίες) και σε ασθενείς με παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων. Αποτελεί μία εναλλακτική τεχνική της κλασικής δοκιμασίας κόπωσης.  Χρησιμοποιείται επίσης και σε ασθενείς με κινητικές δυσκολίες (ορθοπεδικοί ασθενείς). Η συνολική εξέταση διαρκεί περίπου μία ώρα και διενεργείται από τον καρδιολόγο και έμπειρο νοσηλευτή. Λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα προκειμένου να εκμηδενίζονται τυχόν παρενέργειες. Ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες του μετά το τέλος της εξέτασης.

Διοισοφαγική υπερηχοκαρδιογραφία

Όπως και η ονομασία της εξέτασης περιγράφει, ο οισοφάγος χρησιμοποιείται ως ακουστικό παράθυρο για την μελέτη της καρδιάς. Ένα ειδικό ηχοσκόπιο, όμοιο με το γαστροσκόπιο, εισάγεται διαμέσου του οισοφάγου, μετά από εφαρμογή τοπικής αναισθησίας στο φάρυγγα ή μετά από χορήγηση ενδοφλέβιου ηρεμιστικού φαρμάκου, εάν χρειάζεται. Έτσι, έχοντας το ηχοσκόπιο σε τοσο στενή εγγύτητα με την καρδιά εξασφαλίζονται πανοραμκα λεπτομερείς απεικονίσεις της καρδίας, και καταγράφονται σε βίντεο. Συγγενείς καρδιοπάθειες, παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, της αορτής, κλπ. μπορούν να διαγνωσθούν γρήγορα και με ακρίβεια με αυτή την τεχνική. Η διοισοφαγική υπερηχοκαρδιογραφία είναι πολύ χρήσιμη κατά τη διάρκεια επεμβατικών θεραπειών σε ασθενείς με εκ γενετής καρδιοπάθειες(μεσοκολπικές επικοινωνίες κλπ.). Επιπλέον, η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική και εξαιρετικά χρήσιμη κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.  Αποτελεί ημιεπεμβατική τεχνική, ο δε εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός 6 ώρες προηγουμένως και να αποφύγει την οδηγήσει όλη την ημέρα μετά την εξέταση. Η εξέταση είναι εξαιρετικά ασφαλής και διενεργείται από καρδιολόγο με συσσωρευμενη εμπειρία και με τη βοήθεια έμπειρου νοσηλευτή. Τα δεδομένα φυλάσσονται ηλεκτρονικά για μελλοντική σύγκριση και συζήτηση των ευρημάτων με τον καρδιοχειρουργό.

Services

Δρ. Μαυρομμάτης

Δρ. Πέτρος Μαυρομμάτης, MD, FESC

Καρδιολόγος

Ο Δρ. Πέτρος Μαυρομμάτης, MD, FESC,είναι πρωτοπόρος καρδιολόγος στις μη επεμβατικές διαγνωστικές τεχνικές. Το κυριότερό του επιστημονικό ενδιαφέρον είναι η ηχοκαρδιογραφία (διαθωρακική, διοισοφαγική, δυναμική και διεγχειρητική). Διαθέτει 40χρονη εκπαίδευση και εμπειρία, ασκώντας μάχιμη καρδιολογία πέραν των 33 ετών, και υπηρέτησε ως διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από την ίδρυσή της το 2004 μέχρι την αφυπηρέτησή του τον Αύγουστο του 2016.


Φοίτησε και έλαβε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1970-1976). Απέκτησε τις ειδικότητες της παθολογίας και της καρδιολογίας μετά από επτατετή ειδίκευση σε διάφορα νοσοκομεία των Αθηνών. Επαναπατρίστηκε στην Κύπρο (1984) μετα από διορισμό του στο δημόσιο τομέας υγείας. Παράλληλα με τα αρχικά του καθήκοντα στην εσωτερική παθολογία κατά τη διάρκεια της πολυετούς του υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Πάφου, πρωτοστάτησε στην εξασφάλιση και ανάπτυξη σύγχρονων καρδιολογικών υπηρεσιών.

 

Ο Δρ. Μαυρομμάτης εξασφάλισε  μετά από διαγωνισμό υποτροφίες μικρής διάρκειας (τριμηνιαίες) και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο (υποτροφία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1989) και στις ΗΠΑ (υποτροφία Fulbright το 1995), και εξειδίκεύτηκε στους  νεώτερους τομείς της ηχοκαρδιογαφίας. Υπήρξε ο πρώτος στην Κύπρο στην εφαρμογή της διοισοφαγικής ηχοκαρδιογραφίας (από το 1993), καθώς επίσης και της δυναμικής (stress) ηχοκαρδιογραφίας (από το 1996)και για πολλά χρόνια ασθενείς από άλλα νοσοκομεία ιδιωτικά και δημόσια αποστελλονταν για τις συγκεκριμένες εξετασεις. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας του στο δημόσιο, εκπαίδευσε πέραν των 20 καρδιολόγων στις τεχνικές αυτές. Έχει δημοσιεύσει ικανό αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνούς εμβέλειας και τοπικά ιατρικά περιοδικά. Παρακολούθησε δε και συμμετείχε σε πληθώρα επιστημονικών καρδιολογικών συνεδρίων (Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα, Κύπρος). Είναι δε, πέραν των άλλων, Εταίρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (FESC).

Σύντομο βιογραφικό εδώ.

Dr Mavrommatis

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο / Email
Αποστολή μηνύματος

+357 26-939500

+357 99-632363 

Fax +357 26-939501

p.mavrommatis@gmail.com

 

Διεύθυνση

Λεωφ. Τάσσου Παπαδόπουλου 179

Πάφος 8025, Κύπρος

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:

08:00 - 13:00, 15:00 - 19:00

Σάββατο: 

08:00 - 13:00

Κατόπιν ραντεβού μόνο

Success! Message received.We will respond as soon as possible.

Contact
bottom of page