top of page

16ο ιατρικό συνέδριο «Ασκληπιός»


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Πάφο οι εργασίες του 16ου ιατρικού συνεδρίου που οργανώνει ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος «Ασκληπιός».

Κατά το διήμερο, καθηγητές ιατρικής διαφόρων ειδικοτήτων έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τον ιατρικό κόσμο της Πάφου, αλλά και όσους παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου, για θέματα που άπτονται διαφόρων ειδικοτήτων.

Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβανόταν και ο prof. Γιάννης Πιτσιλαδής (MMedSci., Phd, FACSM) Professor of sport and Exercise Science, University of Brighton. Μιλώντας στο Υgeia-Νews o δρ. Πιτσιλαδής (φωτογραφία κάτω) ανάφερε ότι στη σημερινή κοινωνία τα παιδιά δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανέλυσε το θέμα γυρίζοντας εφτά εκατομμύρια χρόνια πίσω, πώς ήταν οι άνθρωποι αλλά και πώς η βιολογία μας διαφέρει με την κοινωνία που φτιάχνουμε. Υποστήριξε πως θα πρέπει να αλλάξουμε τις πόλεις που χτίζουμε ώστε να ενθαρρύνεται ο αθλητισμός ενώ σε δεύτερη διάλεξη του αναφέρθηκε στο ντόπιγκ στον αθλητισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε στο συνέδριο και η διάλεξη από τον Καρδιοχειρουργό δρ. Ευάγγελο Σιβιτανίδη, ο οποίος όπως ανέφερε μετά από απουσία 40 χρόνων από την Κύπρο επαναπατρίστηκε πρόσφατα και εργάζεται στην Πολυκλινική Υγεία. Εργάστηκε για 25 χρόνια στη Γερμανία και 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην πατρίδα του και ήδη έχει όπως ανέφερε χειρουργήσει με την ομάδα του 170 ασθενείς με βαριά περιστατικά ένα χρόνο. «Θεωρώ ότι είναι ευλογία για μένα να μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα μου» είπε. Ο δρ. Σιβιτανίδης αναφέρθηκε στο συνέδριο για τις εμπειρίες του στη χειρουργική αντιμετώπιση καρδιακών περιστατικών στην Κύπρο. Θέμα ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δείχνει τις δυνατότητες που έχει πλέον η Κύπρος στον τομέα της καρδιοχειρουργικής.

Ο Καρδιολόγος δρ. Πέτρος Μαυρομμάτης χαρακτήρισε ύψιστη τιμή για τον ίδιο να παρουσιάσει μαζί με την χειρουργική ομάδα του δρα Σιβιτανίδη τα πρώτα καρδιοχειρουργικά περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ. «Όπως είναι γνωστό στις επαρχίες μας Πάφο και Λεμεσό δεν είχαμε τη δυνατότητα καδιοχειρουργικής κλινικής μέχρι σήμερα. Ο επαναπατρισμός του κ. Σιβιτανίδη και η απόφασή του να βοηθήσει τον τόπο είναι τόσο σημαντική ώστε πραγματικά είναι ευλογία όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε.

Η συμμετοχή του δρος Μαυρομμάτη στο Συνέδριο αφορούσε την οργάνωση της υπερηχοκαρδιογραφίας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. «Χρησιμοποιούμε το διοισοφαγικό υπερήχο, δηλαδή μέσω ενός γαστεροσκοπίου μπαίνουμε στον οισοφάγο και παρακολουθούμε την καρδιά. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά»

Ο δρ. Μαυρομμάτης εξέφρασε τη χαρά του γιατί σαν υπερηχοκαρδιολόγος εδώ και 30 χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να λειτουργήσουμε και αυτή την τεχνική προς όφελος των ασθενών, και προς βοήθεια του χειρουργού. Όπως ελέχθη «είναι τα μάτια του χειρουργού» ο υπέρηχος δια του οισοφάγου, αλλά είναι και κακή ιατρική πράξη αν δεν χρησιμοποιείται σήμερα ακόμα και στα απλά περιστατικά».


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page